יום שבת, 28 בינואר 2012

שיחה עם עמית ארז

נכון יהיה להתחיל הפעם את הפוסט שלי ב - המבקר,  בגילוי נאות. אני מכיר את עמית , אבל לפני שעמית היה חבר, הוא היה אמן שאהבתי לשמוע, משם בעצם התחילה החברות בינינו – לאחר ראיון שערכתי איתו ברדיו " קול הנגב" לפני כשש שנים.
את עמית שמעתי לראשונה שהייתי האחראי על הקשר עם חברות התקליטים ברדיו שבו למדתי – קול הנגב במכללת ספיר. הבחורה שהייתה אחראית על היח"צ במשרדי האוזן השלישית – שלחה לי את ה-EP שלו Black light והבטיחה לי – אתה תאהב אותו, היא צדקה. אהבתי.
בסוף של אותה השנה הבאתי אותו לראיון ברדיו, ראיון של שנה – מאז אנחנו גם חברים. לאחר שלושה אלבומים ושני EP’s עמית כבר איש מוכר – לפחות בתעשיית מוזיקת האינדי הישראלית. לקראת הופעה חדשה שתעלה בתיאטרון תמונע ב - 2.2.12 החלטתי שיש לנו על מה לדבר ולשאול – למרות שנים רבות של הכרות


ב-2.2.12 בתאטרון תמונע הופעה חדשה עם הרכב חדש. בוא ספר קצת על ההרכב שעכשיו אתה עובד איתו
דודי ברקת הוא הבסיסט שלי מאז ומתמיד, הוא עבד איתי עוד לפני האלבום הראשון. ההיכרות שלנו הייתה דרך חבר משותף שהיה איתו בצבא הוא אמר לי שיש לו חבר שמנגן בס,  זה היה בשנת 2000 שעוד היינו בצבא עוד לפני בכלל שהיה לי משהו כתוב, הוא היה איתי בכל ההרכבים ובכל האלבומים הוא קבוע.
יעל שפירא שמנגנת צ'לו ועושה קולות היא איתי בערך מהתקופה של Last Night היא ניגנה איתי ועשינו הופעות כצמד שנקרא Paper cuts וגם EP יצא מזה.
יואב בריל שהוא קלידן ויודע לערוך וידאו ולעשות אנימציה. הוא גם זה שביים את אחד הקליפים שנוציא עוד מעט.
שחר חזיזה מתופף מאוד ותיק. הוא ניגן ג'אז הרבה שנים ואחרי זה ניגן בכל מיני הפקות ולהקות . בין השאר הוא ניגן עם הבילויים תקופה מסוימת, הוא ניגן באלבום השני של אביתר בנאי "שיר טיול" , בהופעות של האלבום. עכשיו הוא מנגן עם רמי קליינשטיין ועוד זמרים ... איתו נפגשתי במקרה בהופעה של קרן פלס,  מאוחר יותר חבר אחר שלי מ- Anova, גדעון כרמל קישר אותי אליו, הוא היה תלמיד שלו. ניגנו קצת ביחד וראינו שהכל קורה. . כשנפגשתי עם שחר חזיזה לסשן ניסיון – הסברתי לו שאני מחפש מתופף שנהנה לנגן חלש. שזה לא עונש בשבילו. זה שהוא מגיע מג'אז יש לו יתרון הוא מגיע ממקום אוהב ומקבל ולא ממקום שהוא מתאמץ בו.
נגה ארז – אין שום קשר משפחתי. אליה הגעתי דרך מכרים משותפים, היא שרה בהרכב של עוזי נבון ומכרים תקופה מסוימת והכרתי אותה ככה גם ב- Anova. היא עושה בהרכב כלי הקשה וקולות .
אני מנגן גיטרות ושר.

באותה תקופה שהתחלת להקים את ההרכב הזה, חיפשת הרכב או שהכול פשוט קרה?
ידעתי שאני מחפש הרכב היו לי שירים חדשים שרציתי להתחיל לעבוד עליהם ורעיונות. אני עובד הרבה מאוד שנים עם הרכבים – כשיש לי חומרים חדשים בעצם אז ידעתי שאני צריך הרכב חדש. ולא על טהרת הגיטרות. העיקרון שהוביל אותי הוא ששמתי לב שיש הבדל בצורה שבה אני שר שאני מנגן לבד, ואיך שאני שר שיש מאחורי להקה. רציתי שההרכב הבא שלי יהיה הרכב שגם אם הוא יהיה גדול  יהיו עוד כלים ונגינה אבל שיהי לי את המקום לשיר בו כמו שאני שר שאני לבד. ככה גם נשמעים העיבודים בהרכב הזה גם יותר מעניין לשנות עיבודים – גיטרות כבר עשיתי, צ'לו קלידים וכלי הקשה- זה מעניין אותי.

איך אתה כותב שיר? קם בבוקר לעבוד או שזה קורה עם הלהקה? מכין את השיר לפני ומגיע לעבוד עם הלהקה?
אני מביא שיר ללהקה אחרי שלמדתי והבנתי אותו – וגם אם לא הבנתי אותו לגמרי – לפחות 80 – 90 אחוז ממנו מובנים לי. ההרכב הוקם במטרה לפעול בוייב של להקה. רציתי שזאת תהיה להקה. אנחנו קבוצת אנשים שעובדים ביחד, ואנחנו חייבים לעבוד ביחד. אני מגיע בדרך כלל שהשיר די מוכן אבל אני מאוד דואג שזה יעבוד כלהקה. לכל מי שיש רעיון אני מאוד בעד שזה יעלה וננסה כמעט הכל. למשל יעל שפירא הצ'לנית היא תמיד מלאה ברעיונות וככה גם אם זה מגיע ממישהו אחר ואני נותן להם לערבל את המוזיקה. יש הרבה מאוד דברים בעיבודים שהם הביאו וזה עבד מעולה...יש דברים שלא. יש גם שירים שלי לא היה מושג לאן אני רוצה לקחת את זה ופשוט עבדנו על זה מלא.
בנוגע לכתיבת השירים כשאני אומר לעצמי שאני צריך לעבוד – ב99% מהמקרים זה פשוט נכשל. נדיר שאני אומר לעצמי שאני צריך לכתוב ואז פשוט יושב וכותב. ואם זה קורה – אני לאו דווקא מבין לאן השיר אמור ללכת. אני עדיין תלוי במקריות ובמוזה. כמעט תמיד הדברים הטובים יוצאים ממני , לא שאני אומר לעצמי לשבת ולכתוב. זה מאוד אקראי בעיני.

אני רוצה לתקוף שאלה מאוד ידועה ששואלים אותך בכיוון אחר. שאתה כותב, אתה כותב בעברית בראש ומתרגם את זה לאנגלית או שאתה כותב את זה באנגלית כבר בראש?
לפעמים אני חושב באנגלית ומדבר באנגלית בחלק מהדיבור שלי. זה פשוט קורה לי לפעמים, אני לא כותב בעברית , לא מנטלית ולא פיזית, אני לא תרגמתי לעצמי שוב דבר שכתבתי וגם שאני כותב זה אף פעם לא תהליך של שניה, פעם הייתי עושה את זה אבל אז הייתה לי בעיה של ניסוח ושפה. היום אני עשר שנים מבוגר יותר והרבה יותר ספוג דרך ונסיון, קשה מאוד לשחזר את האפתיות של אז, אני יודע יותר מדי. אני מודע יותר מדי אני כותב שירים לאורך זמן. אני יכול להמציא מלודיות ומנגינות שישבו לי במגרה הרבה זמן ואני יודע שמתישהו אני אחזור אליהם ואכתוב להם מילים ופתאום אני חוזר לשיר הזה שוב ועוזב אותו וחוזר אליו. אני כותב שירים במוח כל הזמן

נשנה קצת נושא ונעבור אולי קצת למוזיקה שאתה שומע – מי האמנים ששמעת לאחרונה שהשפיעו על הסאונד הזה שאתה מחפש כרגע? באלבום הקודם שלך ציינת את פי ג'י (PJ Harvey ) כאחת ההשפעות שלך. מי עכשיו היו ההשפעות?
Wilco משפיעים עלי מעט מאוד. במקומות מסוימים. השפעות נוספות שלי היו למשל Patrick Watson ששם למשל יש הרבה מאוד דגש על כלי הקשה. הפקה עשירה מאוד ומאוד אוורירית . ההפקה שלו מאוד הגניבה אותי. ובאלבום הזה זה ממש הגניב אותי גיליתי שאני מאוד אוהב את זה.

כל הקטע של נגה ויעל שמוסיפות תבניות שונות לשירים זה היה בשבילי משהו שלמדתי ממנו... Sufjan Stevens – לפני כמה חודשים הייתי בפסטיבל Primavera בספרד והוא נתן הופעה של האלבום Age Of Adz שזאת הייתה הופעה פסיכית עם הרבה מאוד נגנים. זה היה כל כך מדהים שהתחלתי להקשיב ולחקור אותו ופתאום הוא שאב אותי. איך שהו בונה את השיר אני יכול להגיד שלקחתי גם משם השפעות. Lou Reed – Berlin הוא עוד אלבום שהשפיע עלי רבות. יש עוד דברים שמשפיעים עלי – אבל אין לזה סוף...


שוב להציק בנוגע להשפעות קצת. כמו שציינו כאן כבר יצאו בדרך זו או אחרת שני שירים. אתה יכול להגיד לי השיר הזה הושפע מ...וזה מ..?

השיר Whenever the sun comes נחת עלי בגלל שהקשבתי ל- Owen Pallett  , מוזיקאי קנדי שגם אותו ראיתי ב- Primavera לא בשנה האחרונה שבה גם ראיתי את Sufjan Stevens אלא בשנה לפני , ראיתי אותו כשהיינו בהופעה של Eatliz.

כל ההופעה התרחשה כשרק הוא על הבמה , הוא כנר , עם פדלבורד של אפקטים ואוקטבות שונות שהוא יכול לעשות כל מיני תפקידים ויש לו גם קול של מושלם. באיזשהו שלב בהופעה הוא העלה גיטריסט לכמה קטעים אבל זה לא היה כזה מעניין או חשוב. הוא פשוט העיף אותי – גם בגלל איך שהוא הופיע וניגן וגם בגלל שהוא כותב מבריק ונגן נפלא. אחד השירים מההופעה נשאר איתי הרבה מאוד זמן והוא לחלוטין השפיע עלי לכתוב את Whenever the sun comes יש בשיר כל מיני ליינים של כלי קשת שזרקו אותי למקום ההוא.


להקת Television היו מין השפעה על Killing light אני למדתי מהדרך שבה הבסיסט (Fred Smith, ז"ל) בונה את השיר ואת התפקידים שלו , ואיך שהבס תופים יושבים. אני רוצה להאמין שלמדתי מהלהקה הזאת טיפ או שניים

חוץ מהתפאורה שאתה מכין להופעה, יש עוד דברים חדשים שאתה עובד עליהם?
אני עובד על התפאורה שהולכת להיות מדהימה וחוץ מזה אנחנו פשוט מרימים הופעה ראשונה של סט שלם שיכיל שירים חדשים וישנים – קרוב ל50% ישן ו-50% חדש. אנחנו פעם ראשונה אני מקווה שהכל יעבוד כמו שצריך.

מתוכנן סיבוב?

התכנון הוא לעשות הופעה קבועה בתל אביב, יש כרגע שתיים שכבר קבועות מראש, המטרה היא שכל חודש תהיה הופעה בתל אביב. במקביל נעבוד על לשווק את זה מחוץ לתל אביב, אנחנו נצטרך להכין את השטח לפני. זה יגיע מאוחר יותר לבאר שבע, ירושלים וחיפה – שאילו אזורים חשובים. אבל כרגע עוד לא ברור מתי ומה.


כרגע לא מתוכנן אלבום – אתם מתכוונים להוציא שירים את כולם? חלקם?
אני לא יודע כמה שירים נשחרר – עשינו סינגל ראשון ושחררנו שיר באינטרנט. השיר הזה יצא שוב בחגיגיות כשהקליפ יצא. חוץ מזה נוציא לפחות עוד שניים, אנחנו מקליטים את החומרים לאורך זמן – כל חודש אנחנו מקליטים, יש שירים שעדיין לא סיימנו להקליט. אנחנו לא יכולים להקליט אלבום בשבועיים כי עוד לא סיימתי לכתוב את כל השירים. באלבום הקודם כל השירים היו מוכנים ואז פשוט נכנסנו והקלטנו. עכשיו אני כותב על הדרך. זה נוח כי זה מאפשר להתחיל לפעול ולעשות את הדרך בלי לחכות שנה כי לא סיימתי לכתוב. אני לא רוצה לחכות עד שכל השירים יהיו מוכנים, יש מספיק על מה לעבוד.

מעניין אותי – משהו שראיתי פעם ראשונה בצורה כל כך ברורה בסרט של ג'ירפות. יש לגלעד כהנא מין קטע כזה שביום של הופעה הוא לובש את אותה החולצה, לא יושב כל היום לא אוכל וכו"ב יש גם לך כזה מין קטע?
אין לי כזה קטע , הסיבה היא כנראה כי אני לא לגמרי משוחרר ביום של הופעה , יש לי ארגונים ודברים שצריך לעשות, אני מפיק את ההופעות שלי ככה שאין לי באמת זמן להגיע למקום הזה. אני צריך לתפעל את העולם החיצון. יכול להיות שזה עניין גם של כסף כשעובדים בשבילך כנראה שאתה יכול לעשות את זה – לי אין את הפריבילגיה להרשות לעצמי לעשות את זה כי אני צריך לעשות דברים. אם אני לא חייב אני מעדיף לעשות חימום קולי...

הרכב או סולו?
כשאני לבד קל לי יותר לשיר – אני לא צריך להיאבק עם הסאונד. ברגע שיש ווליום מסביבך אתה שר חזר יותר. צריך ללמוד איך לעבוד עם זה. אם אתה רוצה לא לשיר חזק ועדיין להיות בפרונט אתה צריך ללמוד. אתה לא יכול שהתופים יהיו חזקים מדי או שהגיטרה רועשת מדי, בסופו של דבר זה עניין של עיבוד. זה צריך לעבוד בהגיון. הקטע של השירה הוא היה מה שהרגיש לי תמיד ההבדל המהותי , כי שניגנתי לבד היה לי יותר חופש חצמזה שאני מנגן לבד אני יכול להחליט שאני מנגן אותו מהר יותר או לאט יותר כי בא לי. או מוריד קטע או מאלתר. שטויות דברים שעושים בלי לתכנן. אתה לא יכול לעשות את זה בלהקה, כי הם לא יודעים שאתה הולך לעשות את זה – לא התכוננתם לזה אם יש יתרון בהופעות סולו – זה היתרון.
החיסרון הוא שאני תמיד מקליט עם כלים ועיבודים שונים. לא את כל השירים אפשר לבצע רק עם גיטרה, ושירים כאלה שאי אפשר לבצע רק עם גיטרה זה משהו אחר. זה טוב אבל משהו אחר. אני רוצה שתהיה לי את האופציה להרים את החומרים שלי בצורה של אנסמבל. כשאני מרים חומרים ולא יכול להשמיע אותם לקהל כמו שהם קנו אותה בדיסק זה מתסכל. אין כאן יותר או פחות טוב כי זה שני מקומות שונים. הסיבה שאנשים מכירים אותי רק עם גיטרה היא פשוט כי כל מיני נסיבות הובילו לזה שהופעתי לבד. להחזיק להקה זה קשה – הייתה אחת שפשוט התפרקה כי היו דברים שלא עבדו והיינו צריכים להפסיק לעבוד יחד. להקה אחרת התפרקה כי זאת לא הייתה להקה אילו היו נגנים שהיינו צריכים לשלם להם ומצאתי את עצמי שוב ושוב נשאר לבד ומנגן בגיטרה. ובגלל זה היה לי חשוב שהדינמיקה והתמונה יהיו ברורים מההתחלה ושזאת תהיה קבוצה. להביא הופעות להקה לאותה רמת אימפקט אני חייב להמשיך לשיר כמו שאני שר לבד. שהם יתאימו לתוך זה.

תגובה 1:

  1. [...] בראיון שנתן ארז לבלוג המבקר, מספר ארז על ההרכב החדש: "כשיש לי חומרים חדשים אז אני יודע שאני צריך הרכב חדש, ולא על טהרת הגיטרות. העיקרון שהוביל אותי הוא ששמתי לב שיש הבדל בצורה שבה אני שר כשאני מנגן לבד, ואיך שאני שר כשיש מאחורי להקה. רציתי שההרכב הבא שלי יהיה הרכב שגם אם הוא יהיה גדול, יהיו בו עוד כלים ונגינה, אבל שיהיה לי את המקום לשיר בו כמו שאני שר שאני לבד. ככה גם נשמעים העיבודים בהרכב הזה. גיטרות כבר עשיתי, צ'לו קלידים וכלי הקשה – זה מעניין אותי." [...]

    השבמחק